Душан Вукасовић Диоген

Личност чије име наша школа са поносом носи

Душан Вукасовић Диоген родио се у Петровчићу 26. септембра 1909. године. Основну школу завршио је у свом родном месту , Средњу грађанску – у Добановцима, а Учитељску – у Сомбору

У јесен 1934. године постављен је за учитеља у селу Степче, у Македонији. Након две године проведене у овом селу Министарство просвете га премешта у село Степанце, крај Прилепа. Године 1938. почиње да ради у Купинову, недалеко од свог родног места. Био је веома поштован учитељ . Не само да је учио и васпитавао ђаке, већ је непрекидно радио и на просвећивању народа ( био је члан Напредног учитељског покрета).

istorija_clip_image002_0003У јесен 1942. године Душан Вукасовић постаје борац Посавског партизанског одреда и са њим учествује у многим борбама против Немаца и усташа у Срему. У новембру 1942. године одлази у источну Босну, у састав Шесте босанске бригаде, где обавља дужност војног инструктора. Априла 1943. године , када је формирана Прва војвођанска бригада у источној Босни, постављен је за политичког комесара 1. батаљона. Септембра 1943. постављен је за заменика команданта новоформиране Четврте војвођанске бригаде, а новембра исте године – за команданта Треће војвођанске бригаде. Почетком марта 1944. године постаје заменик команданта 36. дивизије.

Душан Вукасовић Диоген погинуо је 20. марта 1945. године на Драви, испред Осијека, у чину пуковника Југословенске армије.

За народног хероја проглашен је 6. јула 1953.