Дан примирја у Првом светском рату

Петак, 11. новембар, биће нерадни дан због обележавања

државног празника – Дана примирја у Првом светском рату

Дан примирја (енглески: Armistice Day) је назив за празник односно дан сећања којим се 11. новембра у више држава облежава завршетак Првог светског рата, прецизније примирје које је 11. новембра 1918. Немачка потписала са силама Антанте и тако окончала непријатељства на Западном фронту.

DanPrimirjaПод именом Дан сећања се обележава у земљама Комонвелта, а под именом Дан ветерана у САД. У Британији се често користи и израз Дан макова (енглески: Poppy Day) као референца на мак, цвет који расте у Фландрији где је погинуо највећи број британских војника.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

 

 

Наталијина рамонда у част победе

11novembar-2

СРБИЈА ће 11. новембра  обележити државни празник – Дан примирја у Првом светском рату. У знак сећања н тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918, по угледу на друге народе, на дан празника грађани Србије ће на реверима истицати значку која симоболизује победу у Великом рату – Наталијину рамонду.

Беџ  се носи  11. новембра и представља комбинацију  легендарног Ордена албанске споменице и јединственог цвета који расте на планини Кајмакчалан. Са ревера ће се на Дан примирја дичити љубичасти цвет пришивен на преклопљену зелено-црну траку.

Наталијина рамонда је цвет који има вишеструку симболику, која речито говори о српском народу и искушењима кроз која је прошао. Назван по краљици Наталији Обреновић у ботаници познат је и као цвет феникс. Чак и потпуно осушен, уз сасвим мало воде, може да оживи и настави свој живот. Он је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут.

БАЛКАНСКИ ЦВЕТ НАТАЛИЈИНУ РАМОНДУ открио је у околини Ниша доктор Сава Петровић 1884. године, а у литературу је увео Јосиф Панчић. Реч је о ендемској врсти Западног Балкана, а осим у Србији расте само у Македонији и Грчкој. Налази се на списку ретких, угрожених и ендемичних биљака Европе, а у Србији је строго заштићена врста.