Летопис за школску 2019/2020.годину

Током рапуста у школи су обављене све неопходне припреме за   успешан почетак школске године. Школска година почела је у понедељак 02.09.2020. године. За све нове прваке ГО Сурчин обезбедила је пригодне поклоне. Нову школску годину започели смо са 434 ученика, распоређених у 20 одељења.  Са  12 одељења у првом циклусу, од чега 4 у Петровчићу и 8 одељења у другом циклусу.  У августу је у заслужену пензију отишла наставница историје, Нада Бунчић, а на њено место је дошла Катарина Јаношевић. Школа има 44 запослена радника.

Прослава Дана школе је одржана у петак 27. септембра.У склопу прославе Дана школе укључили смо се у манифестацију „Европски дан школског спорта“. Наш школски тим за школски спорт организовао је такмичења у савладавању полигона спретности, надвлачењу конопца…  Свечана академија је одржана у сали за физичко у Бечмену, уз учешће великог броја званица, ученика и њихових родитеља.

Током септембра спроведени су радови на санацији прокишњавања равног крова на школској згради у Петровчићу.

У сарадњи са полицијском станицом у Сурчину и  ГО Сурчин успели смо да издејствујемо школског полицајца. Полицијска станица у Сурчину одредила је једног позорника чији је задатак да свакодневно обилази школе у општини Сурчин и доприноси повећању безбедности ученика кроз превентивни рад са ученицима, родитељима и запосленима.

У октобру је организована, у сарадњи са Друштвом пријатеља деце, Дечија недеља под слоганом ,,Да право свако – дете ужива лако“, од 7. до 13. октобра 2019. У оквиру ове манифестације организоли смо манифестације „Олимпијада првака“ на којој су поред наших првака учешће узела и деца из издвојеног одељења ОШ „Бранко Радичевић“ из Прогара. Поред школе у организацију су били укључени МЗ Бечмен, Фан парк, а све уз подршку ГО Сурчин. У оквиру ове манифестације организована је посета покретног планетаријума за наше ученике. Планетаријум је посетило око 70% ученика. Организована је  изложба ликовних радова на тему „Да право свако – дете ужива лако!  „Цртам кредом и свет бојим у шарено“; Маскембал ђака првака; „До дечјег осмеха са занимљивим фризурама и песмом“; Такмичење у шаху или у игри „Не љути се човече“;  „Дани песника и поезије“ и дружење са песником Радивојем Прокопљевићем; Организована је дебата ученика старијих разреда Сурчинских школа на тему „Деца и медији“.

Школа је узела учешће у организацији  Дана ослобођења места, а директор је био у организационом одбору за постављање спомен бисте Радету Јотићу, нашем некадашњем ученику, настрадалом војнику у НАТО агресији 1999. године на Паштрику, као и у преуређењу постојећег споменика жртвама ратова у 20.веку.

Почетком  октобра дошло је до обрушавања крова на котларници у Бечмену. Спроведена је хитна набавка за реконструкцију крова, како би се омогућило редовно грејање за школу и вртић током предстојеће грејне сезоне. ГО Сурчин је брзо успела да прибави неопходна средства, радови су завршени и грејна сезона је почела на време.

У децембру смо организовали семинар „Васпитни проблеми ученика и како их превазићи“ за сво наставно особље. Наставници су оценили да је семинар био користан и да је примењив у пракси.

У сарадњи са ГО Сурчин организовано је предавање о безбедном понашању у саобраћају за ученике млађих разреда.

Почетком месеца децембра на порталу јавних набавки објавњљен је тендер за израду пројектне документације за реновирање зграде у 11.октобра 37 (некадашња немачка школа или стара фискултурна сала). Одређен је пројектант који је преузео посао.

Ученици осмог разреда учествовали су на такмичењу у беседништву које су организовали Пријатељи деце Општине Сурчин, а тема беседе је била “Ја хоћу да личим на себе“.

Министарство просвете Републике Србије обезбедило је средства за набавку нових књига за школску библиотеку.

У издвојеним одељењима у Петровчићу организован је Новогодишњи вашар на коме су ученици продавали новогодишње украсе и честитке које су сами израдили и на тај начин смо подстицали развијање предузетничког духа код  наших ученика. Ученици из Петровчића са учитељима и вероучитељем организовали су и Божићну представу у сали Дома културе у Петровчићу.

Свечана академија поводом обележавања школске славе одржана је у Дому културе у Петровчићу, а у реализацији свих наставника и учитеља из Бечмена и Петровчића. Свечаној академији су присуствовали представници МК Бечмен и МК Петровчић, као и бројни мештани наша два села.

У сарадњи са ГО Сурчин и Центром за заштиту жртава трговине људима, организовали смо трибину за родитеље на тему „Заштита деце од трговине људима“.

Почетак другог полугодишта био је померен за једну недељу због епидемије грипа. Убрзо након почетка наставе дошло је до појаве првих случајева заразе  КОВИД-19 у Србији. Предузели смо све мере предострожности. Набавили довољне количине средстава за дезинфекцију, припремили ученике на ЧОС-овима како да  поштују антиепидемијске мере. Школа је била предмет редовне инспекцијске контроле 02. марта 2020.године. Инспектор је проценио да се школа налази у незнатном ризику, што је највиша оцена.

  1. марта у школи је по 14. пут одржано такмичење Мислиша у организицији математичког друштва Архимедес. Учествовало је око 80 ученика наше школа.
  2. марта били смо домаћини Оштинског такмичења из биологије.

Одлуком Владе Републике Србије, 16.марта 2020.године, уведено је ванредно стање и школа је прешла на рад са ученицима на даљину. Наставницима који нису код куће имали опрему за рад на даљину обезбеђени су школски лаптопови. Ученицима који нису имали могућности комуницирају са наставницима електронски, директор је обезедио штампање радних материјала које су ученици преузимали у школи, а попуњене материјале враћали директору који је прослеђивао електронски наставницима. Током трајања ванредног стања по препоруци кризног штаба у школи су били само директор и домар.

Током ванредног стања наши ученици су учествовали на ликовном конкурсу “Деца Србије Кини“ и њихови радови су објављени у виртуелној ликовној галерији.

Укидањем ванредног стања, настава се и даље одвијала онлајн. Обављане су припреме за обављање пробног завршног и завршног испита за ову школску годину. Директор је са наставницима који су одређени за дежурство и прегледање тестова обавио припремне састанке пре пробног и пре завршног испита. Пробни завршни испит обављен је 1. и 2. јуна. Тест из математике рађен је 2. јуна у симулацији услова који ће бити на зтавршном испиту, а тест и српског језика и комбиновани тест ученици су радили код куће и предали их у школи на дан решавања теста из математике. На овај начин су ученици стекли искуства која су  им добро дошла приликом решавања тестова од 17. до 19. јуна на завршном испиту. Полагање завршног испита, иако се одвијало  по значајно промењеним правилима, протекло је без проблема. Ученици су били сконцентрисани на рад, нико није ометао решавање теста, нити је било покушаја преписивања. Школска уписна комисија је успешно организовала и активности које су претходиле упису у средње школе, тако да су сви ученици уписани у првом уписном кругу.

Вуковци ове године су: Милорад Радисављевић, Миа Накић, Андреј Чернош и Марко Крстић.

За Ђака генерације проглашен је  Андреј Чернош.

Током јуна организоване су екскурзије за ученике првог и четвртог разреда.

ЈП Сурчин, обезбедило нам јекрајем маја два билборда, један испред школе, други испред приватног вртића. На њима смо поставили фотографије Новака Ђоковића и Николе Јокића, који су својим упорним и неуморним радом досегли висине и постали препознатљивиу целом свету, са жељом да буду узори нашим ученицима да се труде да дају све од себе и буду најбољи у омоме чиме се баве. Ови билборди били су забележени од екипе јутарњег програма РТС-а и похваљени као примери добре праксе.

Обезбеђена су средства за приључење школских зграда у Бечмену и Петровчићу на гасовод. Током јуна спроведена је јавна набавка за изградњу унтурашње гасне инсталације у школској згради у Петровчићу. Радови су спроведени током летњег распуста. Нова грејна сезона почеће са грејањем на гас, што ће омогућити боље  и еколошки прихватљивије грејање.

Сарађивали смо са ФК „Шумадинац“ из Бечмена, КК „Сурчин“, ОК „Метеор“, КК „Сплинтер“, Атлетским клубом „Црвена звезда“ из Београда, Домом за незбринуту децу у Звечанској, Полицијском станицом Сурчин, школама са територије Сурчина, Војском Србије, 250. ракетном бригадом за противваздухоплвна дејства, касарном у Јакову, Домом здравља у Сурчину, Удружењем грађана „За Петровчић“, Предшколском установом Сурчин, СУБНОР-ом, Удружењем потомака ратника 1912-1918. године, Фан парком, МЗ Бечмен, МЗ Петровчић, ЈП Сурчин, ЈП Спорт и рекреација, ЈП Сурчин гас, Секретаријатом за инвестиције Града Београда….

Освајачи награда на такмичењима и смотрама шк. 2019/20.године

 

ред.бр.

име и презиме ученика

разред

Такмичење

општински ниво

градски ниво

републички ниво

1.      

Миа Накић

8.разред

Енглески језик

3.награда

1.награда

 

2.      

Марко Воденичаревић

7.разред

Физика

1.награда

 

 

3.      

Марко Воденичаревић

7.разред

Математика

3.награда

 

 

4.      

Марко Воденичаревић

7.разред

Хемија

1.награда

 

 

5.      

Марко Стевановић

3.разред

Математика

2.награда

 

 

6.      

Ива Гвозден

7.разред

Хемија

3.награда

 

 

7.      

Андреј Чернош

8.разред

Биологија

2.награда

 

 

8.      

Андреј Чернош

8.разред

Техника и технологија

1.награда

 

 

9.      

Анђелија Симић

7.разред

Техника и технологија

2.награда

 

 

10.  

Ања Петровић

6.разред

Техника и технологија

3.награда

 

 

11.  

Василије Николић

6.разред

Техника и технологија

3.награда

 

 

12.  

Андреа Зорић

8.разред

Беседништво

3.награда

 

 

13.  

Невена Војиновић

3.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

1.награда

 

 

14.  

Вељко Ашћерић

2.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

2.награда

2.награда

 

15.  

Неда Продановић

3.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

3.награда

 

 

16.  

Марко Крстић

8.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

1.награда

 

 

17.  

Анђела Митровић

8.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

2.награда

 

 

18.  

Петар Петровић

3.разред

Дечија карикатура “Мали Пјер“

3.награда